Risico op schade aan funderingen (paalrot)
Bebouwing aangelegd voor 1945 is over het algemeen gefundeerd op staal of op houten palen. Bebouwing aangelegd tussen 1945 en 1979 is over het algemeen gefundeerd op houten palen met betonnen oplangers met een lengte van 1,5 meter of op staal. Deze funderingen zijn gevoelig voor lage grondwaterstanden. Na 1979 zijn over het algemeen betonnen palen gebruikt voor de fundering, die ongevoelig is voor grondwaterstanden.
Met behulp van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is bepaald in welke periode de bebouwing in de gemeente is gebouwd. Het resultaat is opgenomen in onderstaande figuur. In Oud-Krimpen, langs de Lekdijk en langs de IJsseldijk stamt de bebouwing uit de periode van vóór 1945 (rood in onderstaande figuur). Dit is het meest kwetsbare woonwijk voor (te) lage grondwaterstanden. Verspreid over vrijwel het gehele bebouwde gebied komt verder bebouwing voor aangelegd tussen 1945 en 1979 (oranje in onderstaande figuur). Na 1979 zijn langs de randen van de gemeente de nieuwere wijken verrezen (groen in onderstaande figuur). Volgens het beleid van de gemeente dient de grondwaterstand niet verder weg te zakken dan 1,5 meter onder maaiveld.
Door het KNMI is het jaar 2022 als een uitzonderlijk droog jaar aangegeven. Daarom is in onderstaande figuur naast het bouwjaar ook de minimale grondwaterstand in 2022 weergegeven in meters onder maaiveld. Hier is in rood aangegeven als de minimale grondwaterstand van 2022 lager is dan 1,5 meter beneden maaiveld. Dit geeft aan waar er een risico is op paalrot.
De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.
Er zijn in totaal tien peilbuizen waarbij de grondwaterstand lager is geweest dan 1,5 meter beneden maaiveld. Vier van deze meetpunten zijn gelegen op de twee begraafplaatsen, het gaat om peilbuizen 40 t/m 43. Hier zijn geen funderingen aanwezig en is dus geen risico op paalrot.
Vijf peilbuizen waarbij de grondwaterstand verder uitzakt dan 1,5 meter beneden maaiveld staan in de Noorderstraat. Het gaat om peilbuis 56, 57, 58, 60 en 62. Peilbuizen 60 en 62 staan in de middenberm en hebben direct naastgelegen peilbuizen liggen aan de bebouwing waarbij de grondwaterstand niet verder uitzakt dan 1,5 meter beneden maaiveld. Panden aan de Noorderstraat zijn voor het grootste deel gebouwd voor 1979. Aan de zuidwest kant van de Noorderstraat, in peilbuis 56, 57 en 58, zakt de grondwaterstand verder uit dan 1,5 meter beneden maaiveld. Dit gebeurde in 2021 ook, van de periode daarvoor zijn er geen metingen beschikbaar. Bebouwing aan de Noorderstraat lopen dus risico op paalrot, met name aan de westkant van de N210. Momenteel is er een reconstructie van de Noorderstraat in voorbereiding of uitvoering. Hierbij wordt ook drainagesysteem aangelegd. Het advies is om in de toekomst de grondwaterstanden in de Noorderstraat goed te blijven monitoren.
Aan de Lekdijk staat tevens een peilbuis(PB50) waarbij de grondwaterstand verder uitzakt dan 1,5 meter beneden maaiveld. Deze peilbuis staat echter op de dijk en is niet representatief voor de omliggende bebouwing. Aan de hand van deze peilbuis kan dus niet worden bepaald of de omliggende bebouwing risico loopt op paalrot.